PREDSTAVLJENA KNJIGA „APOSTOL KRISTOV“ U ŽUPI BL. IVANA MERZA U SLATINI

Četvrta vazmena nedjelja „Nedjelja Dobrog Pastira“

Slatina, Župa blaženoga Ivana Merza, 7.5.2017. godine

Nakon večernje svete mise u Župi blaženoga Ivana Merza u Slatini, 7. svibnja 2017. godine, prvoga dana trodnevnice uoči blagdana bl. Ivana Merza, koju je predvodio ravnatelj Kolegija u Požegi vlč. Karlo Prpić, u pratnji aspiranata i kolegijaša koji su animirali misno slavlje i na kraju posvjedočili o osobnom duhovnom pozivu i životu u Kolegiju, predstavljena je knjiga „Apostol Kristov“ autora Domagoja i Krešimira Jakumetovića.

Autori su iznijeli nekoliko riječi što ih je potaklo odnosno nadahnulo na pisanje knjige tj.
zbirke pjesama spjevanih Blaženiku u čast,
a također i što sve knjiga osim pjesama sadrži.

U nastavku donosimo njihove govore:

Govor Domagoja Jakumetovića:

 

    “Hvaljen Isus i Marija!

    Posebna mi je čast biti danas u ovoj župi koja nosi ime po našemu Blaženiku Ivanu Merzu i predstaviti knjigu „Apostol Kristov“ i to upravo uoči obljetnice kada slavimo njegov blagdan.

    Blaženi Ivan pomogao mi je puno puta u životu, i to u različitim potrebama, i baš o tome sam želio posvjedočiti u ovoj knjizi.

    Blaženi Ivan mi pomaže od kako znam za njega, a još čudesnije je to da sam došao do toga da mi je blaženi Ivan pomagao i pratio me u životu i u vremenu kad za njega nisam ni znao, i to čak iz djetinjstva kada smo zbog rata morali napustiti svoj grad Vukovar. Naime, kako sam uopće spoznao i osjetio tu njegovu prisutnost? Jednostavno Bog mi je malo-pomalo to očitovao i otkrivao. Vodio me na neki način putovima bl. Ivana. Svugdje gdje bi se kretao i išao pratila bi me Ivanova prisutnost, a najviše je to u nekim situacijama bila sličnost s njegovim životom. Bog mi je preko blaženoga Ivana dao mnoge odgovore koje do tada nitko drugi nije mogao dati, otvorio mi je mnoga vrata u životu.

    Knjiga „Apostol Kristov“ je nastala upravo kao zahvala za sve milosti koje sam dobio po zagovoru blaženoga Ivana Merza. Knjiga je po prvi puta predstavljena 16. prosinca 2016. godine u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci na 120. obljetnicu njegova rođenja, a od tada je od strane postulatora za kanonizaciju blaženoga Ivana Merza Božidara Nagy-a predstavljena na mnogo mjesta, na Hrvatskom katoličkom Sveučilištu u Zagrebu, u Isusovačkoj Gimnaziji u Zagrebu, u Župi Blaženoga Ivana u Zagrebu, u Vukovaru, na Hvaru, u Domu hrvatskih hodočasnika Blaženi Ivan Merz u Rimu, a došla je i na razne druge strane.

    Želja nam je prije svega bila da se putem knjige poznavanje života i svetosti blaženoga Ivana Merza još više proširi među hrvatskim narodom te tako bar malo doprinesemo njegovu proglašenju svetim.

    Blaženi Ivan je svjetlo Hrvatske koje pokazuje kojim putom ići, on je neprocjenjivo blago hrvatskoga naroda, on nas vodi Mariji, vodi nas Isusu. Njegove misli Vječnost znače. On je naš neumoran zagovornik, on se ne predaje ovom svijetu već sebe predaje drugima. On nam pomaže, a da mi toga nismo ni svjesni. On nam pomaže, a da mi za njega možda nikada nismo ni čuli.

    Isus je imao jako povjerenje u blaženoga Ivana, on je dobro znao čistoću i svetost njegove duše te je svima nama preko njega uputio snažnu poruku. Isus je blaženom Ivanu povjerio da vodi hrvatski narod prema svjetlu. Blaženi Ivan prihvaća sve što mu Isus govori. A Isus mu govori da je i njemu proći put patnje i trpljenja, otkriva mu kako dospjeti u Domovinu Očevu. Ivan odabire upravo taj put, on je poslušao Isusove riječi.

    Blaženoga Ivana je put odveo do Onoga koji je Jedini i Vječan. On tu istinu nije zadržao za sebe, nego ju je žarko, dijelio s drugima, ostavio ju je nama u nasljeđe. Prožeo je srca drugih, zasvijetlio narodima. Život mu je bio Krist, a smrt dobitak. On je dohvatio posljednju postaju za kojom je toliko žudio i čeznuo. Njegova je duša postigla cilj za koji je stvorena.

O Ivanovom primjeru i svetosti govore mnogi te brojna uslišanja po njegovu zagovoru kao i ova knjiga koja je u tu svrhu upravo i napisana.

Neka Vas sve uvijek prati Božja ljubav i sveti zagovor blaženoga Ivana Merza.

Hvala.”

 

Govor Krešimira Jakumetovića

“Hvaljen Isus i Marija,

Srdačno vas sve pozdravljam i radostan sam da upravo ovdje u župi blaženoga Ivana Merza u Slatini imam priliku zajedno sa svojim bratom Domagojem predstaviti našu knjigu tj. zbirku pjesama spjevanih u čast blaženome Ivanu i reći što me je potaklo na pisanje pjesama i na ideju objavljivanja ove knjige do koje je došlo u mjesecu svibnju prošle godine, nekoliko dana prije samog blagdana našega Blaženika.

  1. g. na poziv prijateljice inače velike štovateljice bl. Ivana zajedno sa bratom, odlazim u rezidenciju Družbe Isusove u Osijeku na susret s patrom Božidarom Nagyom, Ivanovim postulatorom. Patera Božidara do tada nisam poznavao, a o bl. Ivanu znao sam samo da ga je nekoliko godina prije tadašnji papa Ivan Pavao II. prilikom dolaska u Banju Luku proglasio blaženim te da je bio laik koji se istaknuo svojim uzornim i svetim životom. Pater nam je tada poklonio puno lijepih knjižica o bl. Ivanu.

    I upravo su od toga susreta moje prijateljstvo i povezanost s bl. Ivanom postajali sve veći. Upoznavajući Ivanov život čitanjem njegova Dnevnika, njegovih misli i razmišljanja koje nam je u Dnevniku ostavio, te molitvom devetnice njemu u čast, spoznao sam da me s bl. Ivanom povezuje puno toga zajedničkoga, a obzirom da sam i sam prošao svoj ratni vukovarski križni put, shvatio sam da samo patnja, bol i trpljenje čovjeka izgrađuju, jačaju i daju mu jasniji i pročišćujući pogled na smisao života i njegove vrijednosti koji je, kako i sam Ivan kaže, samo prolazna faza u onaj trajni, odnosno samo kratka priprava za Vječnost.

    Mogu reći da mi je bl. Ivan već toliko puta priskočio u pomoć i uvijek je tu u blizini. Preko bl. Ivana upoznao sam vrlo mnogo dobrih i vjernih prijatelja, a boravio sam također i u njegovu Domu u Rimu obišavši mnoga sveta mjesta kršćanstva i naše vjere

    Kao znak moje zahvalnosti za sve primljene milosti po njegovu zagovoru 2009. g. napisao sam svoju prvu pjesmu posvećenu bl. Ivanu, a bilo je to povodom obilježavanja obljetnice njegova rođenja. Od tada su se počele jedna za drugom nizati i ostale pjesme, a sve su napisane uoči njegovih obljetnica: obljetnice njegova zemaljskoga rođendana, obljetnice njegova proglašenja blaženim i obljetnice njegova prelaska u Vječnost.

    Želja nam je bila u ovoj knjizi iznijeti sve ono što nas je nadahnulo na pisanje pjesama; htjeli smo približiti blaženoga Ivana svima onima koji se još nisu imali priliku upoznati s njegovim svetačkim životom, pogotovo mladima koji se nalaze na raskrižju života.

    I upravo iz toga razloga u ovoj knjizi osim pjesama donosimo i Ivanovu kratku biografiju i njegove misli i sve ono što je on značio za mladež i za hrvatski puk za vrijeme svoga kratkog boravka na zemlji, a također i sve ono što se počelo događati i što se dogodilo poslije njegove smrti, odnosno njegova prelaska u Vječnost: od brojnih milosti i uslišanja koja su se dogodila po njegovu zagovoru, svjedočanstava njegovih prijatelja i suvremenika koji su tako lijepo i zorno opisali, prikazali i približili lik i svetost bl. Ivana; tako da ga i mi možemo doživjeti kao pravoga prijatelja i nebeskoga zaštitnika te po njemu osjetiti prisutnost, blizinu i ljubav Božju.

    Knjigu smo popunili s raznim fotografijama. Tako se u knjizi nalaze fotografije umjetničkih djela raznih umjetnika koja su izrađena u čast bl. Ivana, zatim tu su i fotografije koje prikazuju bl. Ivana iz njegova djetinjstva, vrijeme koje je proveo na fronti u Italiji, te period njegova djelovanja nakon rata. Knjigu smo također popunili i s fotografijama koje prikazuju prirodne ljepote na kojima posebno dolazi do izražaja sunce i njegova svjetlost koji simboliziraju Krista i Vječnu Domovinu, ali i s fotografijama koje prikazuju Kristov križ. Na taj smo način željeli reći da se do Vječnosti ne dolazi laganim putem nego putem trpljenja, svakodnevnim razapinjanjem, obavljanjem teških staleških dužnosti tj. preko križa.

Na prvim stranicama svoga Dnevnika Ivan je zabilježio znamenitu rečenicu koja glasi: „Pričest je izvor života!“ Iz Presvete Euharistije Ivan je dnevno crpio milosnu snagu i nadahnuće za svoj apostolski rad – za istinske, kršćanske vrijednosti, za kraljevstvo Božje, zajedništvo s Bogom, privođenje duša k Isusu i vječno spasenje duša.

Želio je da i drugi osjete pravu i istinsku sreću, te ljubav, milosrđe i blizinu Božju, kako je i sam zapisao: “Sva ljudska djelatnost mora biti radi ljubavi, radi apostolata; radi toga da se širi Kraljevstvo Božje među ljudima.“ Stoga se Ivan nije zadovoljio da svoju vjeru živi samo unutar četiri zida svoga stana i četiri zida crkve. On izlazi u javnost, na putove, trgove i raskršća suvremenog života. Drži predavanja, brani vjeru i promiče njezina moralna načela u javnom životu, a napose među mladima.

Njegov svetački primjer i žrtva života donijeli su obilne plodove jer su mnogi mladi nastavili ostvarivati njegovu duhovnu baštinu.

Na Ivanovoj beatifikaciji Sveti Otac Ivan Pavao II., između ostaloga, rekao je: „Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!“

Stoga ova knjiga i nosi naziv „Apostol Kristov“, jer upravo to je i bio bl. Ivan Merz – Apostol i vjerni sluga Božji, a to je i dan danas.

Imenom blaženoga Ivana Merza nazvane su župe, crkve, vojne kapelanije, domovi, ulice, trg, razne ustanove, škole, dvorane, molitvene zajednice, sportska društva i udruge, te su u raznim mjestima koja je bl. Ivan pohodio ili boravio u njima postavljene spomen-ploče na te događaje.

Ovim podacima htjeli smo pokazati koliko je štovanje bl. Ivana rasprostranjeno po čitavoj Hrvatskoj i BiH, a njegovo štovanje širi se i po europskim državama kao što je to u Francuskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Rumunjskoj i Švedskoj. Posebno je važno istaknuti da ga se štuje čak i izvan granica Europe i to u: Americi, Rusiji, Kanadi, Africi te na Filipinima.

I na kraju što reći osim: Budimo i mi svi Apostoli Kristovi, činimo dobro, ljubimo jedni druge, te svojim životom – riječju i djelom, širimo Kraljevstvo Božje među ljudima.

Neka nam svima naš blaženi Ivan uvijek rasvjetljava i pokazuje pravi put, put koji vodi do Sunca Vječnoga – Kralja i Gospodina našega Isusa Krista!

Blaženi Ivane, Apostole Kristov, moli za nas! Moli za svoj hrvatski puk!

Orle nebeski, hvala ti!

Hvala župniku vlč. Nikoli na pozivu, te Ivanovu postulatoru Božidaru Nagy na velikoj pomoći oko objavljivanja knjige Apostol Kristov, a nadasve hvala Gospodinu koji neka nas sve u duhu zajedništva, nade, vjere, ljubavi i mira, čuva i vodi.

Hvala svima.”

 

 

Knjiga APOSTOL KRISTOV

 

 

Autor: Domagoj i Krešo Jakumetović/ rastimo u vjeri

 

2,174 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: