Papa u tweetu poziva da pristanemo uz Isusov nauk o nenasilju

Papa Franjo

Papa Franjo u današnjem tweetu nastavlja pozivati na nenasilje te poručuje: „Biti istinski Isusov učenik danas također uključuje pristajanje uz njegovo učenje o nenasilju.“ U jučerašnjoj tweet-poruci se također dotakao teme nenasilja te je pozvao da nenasilje postane našim načinom postupanja. Oba tweeta upućuju na Papinu poruku za Svjetski dan mira.

U toj poruci Sveti Otac nenasilje naziva „stilom politike za mir“ te je zamolio Boga da nam svima pomogne usaditi i njegovati nenasilje u našim najosobnijim mislima i vrjednotama. Poželio je da „nenasilje postane zaštitnim znakom naših odluka, odnosa i djelovanja, kao i samoga političkog života, u svim njegovim oblicima“. Istaknuo je kako je Isus označio put nenasilja. Hodio je tim putem do samoga kraja, do križa, gdje je postao našim mirom i okončao neprijateljstvo (usp. Ef 2,14-16). Tko prihvati Isusovu Radosnu vijest, u stanju je priznati nasilje u sebi i po Božjoj milosti, iscijeliti se, postati zauzvrat instrumentom pomirenja – stoji u poruci.

„Za kršćane, nenasilje nije samo taktičko ponašanje, nego čovjekov način opstojnosti, stav onoga koji je tako uvjeren u Božju ljubav i moć, da se on ili ona ne boji uhvatiti u koštac sa zlom, oružjem same ljubavi i istine. Ljubav prema neprijatelju jezgra je ‘kršćanske revolucije’“. Evanđeoska zapovijed ljubavi prema svojim neprijateljima (Lk 6,27) „s pravom se smatra Velikom kartom kršćanskog nenasilja. Ono se ne sastoji u podlijeganju zlu…, nego u tome da se na zlo, odgovori dobrom (usp. Rim 12,17-21), a time da se i raskinu lanci nepravdî“ – napisao je u svojoj poruci papa Franjo.

Autor: hr.radiovaticana.va/

2,000 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: