Papa: ‘Svi mi možemo postati oruđe Božjega milosrđa’

Isus je u svoje tri godine javnoga djelovanja upoznao najrazličitije vrste ljudi. Kada nas potiče da posjećujemo bolesnike i utamničene, poziva nas na gestu velike čovječnosti, naime na dijeljenje, poručio je Sveti Otac.

papa7

Bolesne i utamničene pohoditi, temeljna je misao današnje Papine kateheze. Sveti Otac je za vrijeme opće audijencije na Trgu svetoga Petra je poručio:

– Svi mi možemo postati oruđe Božjega milosrđa i za nas je to bolje negoli za druge. Nisu potrebni neki izvanredni preduvjeti jer se milosrđe sastoji u jednostavnim gestama: u osmijehu, riječima, stisku ruke. Sve su to djela, koja ljude čine sretnima te im vraćaju izgubljeno dostojanstvo – smatra Papa

Papa Franjo je kazao kako je Isus pohod utamničenih ubrojio među [tjelesna] djela milosrđa, te nas je pozvao ‘da ne budemo suci drugima.’ Nitko ne bi smio ‘upirati prst u drugoga’, upozorio je Papa, koji je prošle nedjelje u Bazilici svetoga Petra slavio svetu misu s oko 1000 zatvorenika povodom Jubileja zatvorenika.

– Kad netko završi u zatvoru to je sigurno zato što je učinio nešto loše, što nije poštivao zakon. On u zatvoru izdržava kaznu. No što god je zatvorenik učinio, njega Bog i dalje ljubi. Tko može ući u nutrinu njegova bića, njegove savjesti, kako bi razumio što osjeća? Tko može pojmiti njegovu patnju i njegovo žaljenje?’ Odviše je lako ‘oprati ruke’, govoreći : ‘počinio je zločin’ – kazao je papa Franjo.

Kršćanin jest pozvan zauzimati se za zatvorenika, kako bi ovaj shvatio zlo koje je učinio te se vratio k sebi, smatra Papa. Sveti Otac je potom istaknuo kako čovjeku teško pada biti lišen slobode, a ako se tomu dodaju i nehumani uvjeti, u kojima se često nalazi zatvorenik, onda je zaista važno da im mi kršćani naviještamo poruku Božje milosrdne ljubavi i praštanja kako bi na taj način prepoznali svoju vrijednost i povratili dostojanstvo.

Isus je u svoje tri godine javnoga djelovanja upoznao najrazličitije vrste ljudi. Kada nas potiče da posjećujemo bolesnike i utamničene, poziva nas na gestu velike čovječnosti – naime na dijeljenje.

– Posjet može pomoći bolesniku da se ne osjeća toliko usamljenim, a malo druženja je dobar lijek! Za Papu je označio ‘neprocjenjivom’ žrtvu mnogih volontera u bolnicama, koje su danas istinske katedrale trpljenja – kazao je Sveti Otac.

Sveti Otac je također podsjetio kako je sâm Isus, iako nedužan, trpio u zatvoru radi nas, a i apostoli Petar i Pavao su svoje zatočeništvo iskoristili za molitvu i naviještaj Radosne vijesti. Na kraju kateheze papa Franjo je pozvao prisutne vjernike ‘da posjećivanjem bolesnika i utamničenih donosimo Božje milosrđe i njegovu otkupiteljsku moć našoj braći i sestrama u potrebi.’

 

Izvor: Radio vatikan

1,160 total views, 4 views today

Facebook Comments

Admin

1 Comment

  1. Avatar
    sale studeni 13, 2016

    Poštovanje
    svaka čast portal je dobar. Nadam se da ćete ubrzo srediti da bude još bolji

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: