Papa s učenicima iz Kube i SAD-a o važnosti ekologije i obrazovanja

OSSROM65740_ArticoloPapa je Franjo putem video-veze, tijekom programa u organizaciji Scholas occurrentes, a koji je sinoć prenio CNN, razgovarao s dvije skupine po 5 učenika iz raznih škola u New Yorku i Havani.


 Na pitanje jednog učenika iz New Yorka o odgovornosti mladih u skrbi za okoliš, Papa je istaknuo da se o brizi za stvoreno valja učiti od malih nogu. Naglasio je da okoliš, u našem vremenu, spada među „one koji su isključeni“ te „vapi kako bi smo na njega obratili pažnju i o njemu se skrbili“. Rekao je da mladi na prvom mjestu trebaju voditi o računa o velikim i malim problemima vlastite četvrti, grada i zemlje.

 

Zatim ih podsjetio da u njegovoj enciklici Laudato si’ mogu pronaći korisne naputke te ih je potaknuo da daju svoj vlastiti mali doprinos, tako da se mnoštvo malih stvari skupi u volju da spasimo „naš zajednički dom“. Na pitanje učenice iz Havane o njegovoj ulozi vođe na svim područjima, ali osobito s obzirom na odgovornost prema okolišu, Papa joj je odgovorio: Vođa je dobar samo ako zna među mladima podići druge vođe. Ako pak želi biti jedini, onda je tiranin. Napomenuvši da je istinsko vodstvo plodno, potaknuo je učenike da u svojem vlastitom zvanju budu vođe: vođe u misli, u djelovanju, u radosti i nadi; vođe u izgradnji boljega svijeta.

 

Papa je zanemarivanje okoliša usporedio sa slikom ptice koja ne može napraviti gnijezdo na mrtvome stablu. Prema njegovim riječima, jedna smrt povlači drugu smrt i stoga, umjesto da sijemo rast i nadu, sijemo smrt. Valja nam se međutim brinuti o životu jer – kako je napomenuo – jedan život povlači drugi život. Naše je stanje takvo da jedan dio čovječanstva umire, što uzrokuje smrt drugih i ne dopušta im da žive – kazao je papa Franjo.

 

Odgovarajući na pitanje jednog dječaka iz Havane o gospodarskom embargu Sjedinjenih Država prema Kubi, Sveti je Otac istaknuo važnost izgradnje mostova, kako bi se ostvarila komunikacija, kako bi ona vodila ka prijateljstvu. Prema papi Franji, jedna je od najljepših stvari „društveno prijateljstvo“. Potaknut zabrinutošću jedne djevojčice iz New Yorka o tisućama djece koja, zbog različitih razloga, nemaju pristup obrazovanju, Sveti je Otac podsjetio da je obrazovanje jedno od ljudskih prava. Dijete ima pravo na ljubav, na smijeh, na igru. Zbog toga u odgoj spada naučiti djecu igrati se, kako bi se putem igre učilo društvenosti, ali i životnoj radosti. Mlade je potaknuo da se osobno zauzmu u obrazovanju djece koja mu nemaju pristup, ne čekajući intervenciju državâ ili vladâ.

 

Papa je učenicima zatim pokazao metak koji mu je ranije toga dana bio poklonio jedan dječak iz zemlje u ratu – jedan metak među tolikima koji se ispaljuju u njegovom gradu gdje, kako je rekao Papa, djeca moraju ostati zatvorena u kućama i nemaju pravo igrati se. Drugdje pak djeca nemaju to pravo jer gladuju, jer su sama ili su prepuštena ulici. Izgubili smo pojam o tome koliko je djece koja ne mogu uživati radost igre zbog rata ili siromaštva. Njih vrebaju trgovci ljudima, koji ih izrabljuju za zlodjela, drogu i prostituciju – upozorio je Papa.

 

Na kraju je moderator susreta metak darovan Papi pokopao pod maslinovo drvo koje su zajedno posadila djeca iz Havane i New Yorka, a koje je potom preneseno u Rim. Učenike je Papa na kraju potaknuo da se ne boje, jer strah paralizira, podsjećajući ih da je budućnost u njihovim rukama.

 

Izvor: Radio Vatikan

482 total views, 3 views today

(Visited 35 times, 1 visits today)
Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*