Otkrivena palača biblijskog kralja Davida

Arheolozi su iskopali palaču u utvrđenom judejskom gradu Shaarayimu, u kojem se, po Bibliji, David borio protiv diva Golijata.

130720046

Davidovu palaču, koja se prostire na hiljadu kvadratnih metara, otkrio je Hebrejski univerzitet i izraelska Komisija za antikvitete.

Tokom posljednjih sedam godina tim je otkrio i veliku riznicu punu aretefakata za koje smatraju da dokazuju postojanje vladara u Judeju u 10. stoljeću prije nove ere.

“Ruševine su najbolji primjer datiranja otkrivenog utvrđenog grada kralja Davida. Ovo je nepobitan dokaz postojanja centralne vlasti u Judeji u doba kralja Davida”, saopćili su profesori Yossi Garfinkel i Saar Ganor sa Hebrejskog univerziteta.

Za biblijski grad Shaarayim smatra se da je postao moderni grad Khirbet Qeiyafa, nekih 30 kilometara jugozapadno od Jerusalema. Profesori kažu da se radi o ruševinama dvije najveće poznate građevine u doba kralja Davida u Jerusalemu.

130720046.2_mn

Kraljevska porodica imala je odličan pogled na zemlju, od Sredozemnog mora do planina Hebron i Jerusalema. Smatra se da je najveći dio palače uništen 1.400 godina nakon što je izgrađena. Na njenom mjestu je u vizantskom periodu izgrađena utvrđena farma.

Arheolozi su pronašli i veliku glinenu zgradu koja je služila kao administrativno skladište. Komisija za antikvitete se nada da će nova otkrića dovesti do proglašenja ove lokacije nacionalnim parkom.

1,433 total views, 2 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: