Nedjelja Božjeg milosrđa

U 2. vazmenu nedjelju, odnosno prve nedjelje nakon Uskrsa, slavi se Nedjelja Božjeg milosrđa.

Pobožnost se Božjem milosrđu razvila na temelju poruka koje je u svojim viđenjima primala poljska redovnica sv. Faustina Kowalska (25. 8. 1905. – 5. 10. 1938.), a kao njezin poseban štovalac, sv. papa Ivan Pavao II. proglasio je Nedjelju Božjeg milosrđa svetkovinom za cijelu Crkvu 30. travnja 2000. god. Tog je dana bila 2. vazmena nedjelja, jednako kao i 8. travnja 1993. god., kada ju je proglasio blaženom, a dosljedno Isusovoj poruci koju je svetica primila, određeno je da se Nedjelja Božjeg milosrđa slavi upravo u nedjelju nakon Uskrsa.

Naime, u Dnevniku svete Faustine stoji i ovo:

“Želim da svetkovina milosrđa bude utočište i zaklon svim dušama, osobito bijednim grješnicima. Toga su dana otvorene nutrine milosrđa mojega i ja izlijevam čitavo more milosti na duše koje se približe izvoru mojega milosrđa. Duša koja pristupi ispovijedi i sv. pričesti zadobit će potpuni oprost od grijeha i kazni. Neka se nijedna duša ne boji meni približiti, makar joj grijesi bili crveni kao skerlet. Svetkovina milosrđa izvire iz moje nutrine i želim da se slavi u prvu nedjelju po Uskrsu.“

22. veljače 1931. god. sv. Faustina je doživjela mistično iskustvo u kojemu je vidjela Milosrdnoga Isusa iz čijeg srca izlaze dvije zrake – crvena i bijela, i koji joj povjerava zadaću da se naslika i štuje takva slika i na takav način pokrene pobožnost Božjem milosrđu.

Slika Božjeg milosrđa tako prikazuje Isusa s podignutom desnom rukom na blagoslov, a iz lijeve se njegove ruke prelijevaju crvena i bijela zraka, koje simboliziraju krv i vodu koje su potekle iz Isusova probodena srca na križu. Njihovo širenje označava prelijevanje Božjega milosrđa na cijeli svijet. Ispod slike piše “Isuse, ja se uzdam u tebe”.

Riječ je, dakle, o pobožnosti koja ima za cilj po molitvi i drugim oblicima duhovnosti isprositi milost i ljubav Božju za cijeli svijet. Prema obećanjima danima sv. Faustini, Krist je posebno preporučio da se snažno moli svakodnevno u 15 sati, u vrijeme njegove smrti, odnosno u vrijeme najveće Božje milosti koja se izlila na svijet.

Poseban oblik te pobožnosti je molitva krunice Božjeg milosrđa, koja se moli na običnoj krunici, ali s posebnim zazivima. U narodu je zaživjelo nekoliko sličnih inačica te molitve, kao i drugih molitava Božjem milosrđu, što je izazivalo zbunjenost kod vjernika, pa je Koordinacija zajednica, pokreta i udruga štovatelja Božjega milosrđa uputila molbu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se ujednače molitve i štovanje Božjeg milosrđa. Hrvatska biskupska konferencija to je i učinila i 27. siječnja 2014. god. odredila da je službeni oblik molitve krunice Božjega milosrđa ovakav:

Uvodna molitva:

Vječni Oče, prikazujem ti tijelo i krv, dušu i božanstvo preljubljenoga Sina tvojega, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za grijehe naše i cijeloga svijeta.

Deset puta zaziv:

Po njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu.

Završetak krunice (3x):

Sveti Bože, sveti jaki Bože, sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelomu svijetu!

Zaključna molitva:

O Krvi i Vodo što potekoste iz Srca Isusova kao izvor milosrđa za nas, uzdam se u tebe!

Marijo, Majko milosrđa, moli za nas!

Isuse, uzdam se u tebe! (triput)

Smiluj se nama i cijelomu svijetu, Gospodine!

Zbog neopisive Božje ljubavi prema ljudima, grešnicima, Isus je želio Crkvu obdariti svetkovinom Božjeg milosrđa. Obećao je da će svatko tko će se tog dana ispovjediti i pričestiti, dobiti potpuni oprost od grijeha i kazna za grijehe, te da se kao priprema za tu svetkoinu moli devetnica, tj. krunica Božjeg milosrđa (koju Isus preporuča svima često moliti), kao i Zazive Božjemu milosrđu.

Jednako tako Isus kaže: „Obećavam da se duša koja bude štovala ovu sliku neće izgubiti. Već na ovome svijetu obećavam joj pobjedu nad neprijateljima, posebno pak u smrtnome času. Ja, Gospodin, štitit ću je kao svoju čast. Zrake na slici označuju krv i vodu koje potekoše iz dubine mojega milosrđa, u času kad je moje umiruće srce na križu bilo kopljem probodeno.“

„Kćeri moja, govori cijelome svijetu o mojem neiscrpnome milosrđu. Ja želim da svetkovina Božjega milosrđa bude utočište svih duša, poglavito svih grješnika. Toga dana izlit će se punina mojega milosrđa. Ja ću izliti čitavo more milosti na duše koje se budu približile tomu izvoru. Tko god se toga dana ispovijedi i pričesti, dobit će potpun oprost od grijeha i kazna za grijehe. Neka se nitko ne boji pristupiti meni, maka njegovi grijesi bili najopakiji. Želim da se Svetkovina mojega milosrđa svečano proslavi na prvu nedjelju nakon Uskrsa.“

„Duše koje šire štovanje mojega milosrđa štitit ću cijeloga života kao što majka štiti svoje dijete, a na smrtnome času bit ću im spasitelj, a ne sudac. U tome zadnjem času duša nema druge zaštite osim mojega milosrđa. Sretne li duše koja je već za života bila uronjena u moje milosrđe jer je neće stići pravda!“

„Prije nego dođem kao pravedan sudac, otvorit ću širom vrata svojega milosrđa. Tko pak ne želi proći kroz vrata milosrđa, morat će proći kroz vrata pravde.“

„Duše koje mole krunicu Božjeg milosrđa bit će u svojem životu uključene u moje milosrđe, napose u smrtnome času.“

„Čovječanstvo neće naći mira toliko dugo dok se s posvemašnjim pouzdanjem ne obrati mojemu milosrđu. Kaži bolesnome čovječanstvu da se mora uteći mojemu milosrdnomu srcu i ja ću ga obdariti mirom.

Prilikom preuzimanja tekstova potrebno je linkom potpisati naš portal http://rastimo-u-vjeri.com/ kao izvor.
Hvala na razumijevanju i Bog Vas blagoslovio.

1,943 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: