KAKO I U NAJVEĆOJ GUŽVI NAĆI VREMENA ZA MOLITVU?

14081082_10210549924572464_1526750549_n

Današnji tempo života je jako ubrzan i jako umara čovjeka. Prepun je posla, raznih zadataka i zadaća koje se trebaju obaviti, napraviti. U teškoj su situaciji oni koji rade, jer se moraju rano ustati za posao, spremati, onda možda dugo i putovati do posla i dugo se vraćati, a onda i nakon posla sve sami obaviti, spremiti nešto za jelo ili dovršiti posao koji nije bio dovršen.

U posebno teškoj situaciji znaju biti majke, koje uz svoj posao kojeg često imaju, moraju se, više od muževa, brinuti i za djecu, za njihovu školu i obroke. Kuhanje, spremanje, razmišljanje i briga o djeci, ručku, novcu, bolesnim roditeljima ili prijateljima, muka i križevi svakodnevnice zaokupljaju dragocjene trenutke dana. Stoga vas muževe, zaklinjem kao sv. Pavao, pomažite svojim ženama koliko god možete s djecom i u poslovima u i oko kuće, jer njima treba vaša pomoć, makar i simbolična, da im bude podrška. A to je i jedna predivna žrtva koja će pred Bogom sigurno uroditi mnogostruko.

Zbog ovih gore navedenih, svakodnevnih i običnih stvari često nam se zna dogoditi da prođe dan i dođe večer i vrijeme za spavanje, a da se nismo gotovo ni pomolili. Nekad se čak, ne daj Bože, dogodi da od odmora propustimo nedjeljnu Svetu Misu. Što napraviti u tim situacijama? Ima li neki način kako ubaciti molitvu u naš život, a da i dalje uspijemo obavljati sve naše životne zadaće?

14102062_10210549922852421_444709215_n

Odgovor je: naravno da ima. Kao prvo, Bog je stvorio vrijeme i zna koliko ga imamo, te nam sigurno ne bi zapovjedio da Njega stavimo na prvo mjesto da zna da za to nećemo imati vremena. Drugo, epizoda iz Lukinog Evanđelja o Marti i Mariji nam jasno daje do znanja da JE MOLITVA I SUŽIVOT S ISUSOM IPAK NAJBITNIJA: ˝Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. 39Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. 40A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: »Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.« 41Odgovori joj Gospodin: »Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, 42a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.« ˝

Lako je sad pričati da treba moliti, ali treba i koji konkretni savjet dati kako se to može učiniti. NAJBITNIJA STVAR JE UJUTRO, PO MOGUĆNOSTI ODMAH NAKON IZLASKA IZ KREVETA, STAVITI SE U BOŽJU PRISUTNOST I ODMAH ZAPOČETI S MOLITVOM. U Božju prisutnost se možemo staviti kratkim zazivom Duhu Svetom u obliku formule:

˝Dođi Duše Sveti, dođi po moćnom zagovoru Bezgrešnog Srca Marije, svoje preljubljene zaručnice (x3).

Pošalji Duha Svojega i postat će!˝

I obnovit ćeš lice zemlje!

Pomolimo se: Bože, koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i Njegovoj se utjehi vazda radujemo! Po Kristu Gospodinu našem. Amen!

14101635_10210549920972374_848886083_n

Možemo se Duhu Svetom pomoliti i drugačije, npr. ˝Duše Sveti, molim Te, dođi sad u moje srce da se saberem na ovu molitvu.˝ ili ˝Marijo, zaručnice Duha Svetoga, dođi sa svojim zaručnikom u moje srce da ga urediš po Srcu Isusovom.˝, ili ˝Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po Srcu svome.˝ ili na bilo koji drugi način. Jutro bi bilo jako dobro započeti s Anđelom Gospodnjim, koji je prekrasna molitva, tako kratka, a tako bogata, bilo s nekom kratkom molitvom predanja cijelog dana Gospodinu. Bilo bi lijepo kad bi izdvojili te tri-četiri minute i izmolili obje molitve. Molitva predanja ne mora biti komplicirana, dosta je reći: ˝Gospodine, predajem ti ovaj dan danas. Molim Te, čuvaj me i štiti i danas od zla te mi daj snage da prihvatim sve poteškoće i kušnje ovog dana.˝ ili pak ˝Gospodine, hvala Ti što si me jutros probudio. Daj da ovaj dan iskoristim na Tvoju Slavu, a dušama na spasenje.˝, ili ˝Hvala Ti Gospodine za ovo jutro i ovaj dan. Molim Te, blagoslovi mene i moju obitelj i sve koje ćemo susretati, da drugi u nama vide Tebe i da Ti budeš uz nas čitav dan.˝. Mogućnosti su beskrajne, možemo reći što god nam je na srcu.

Ako putujemo do posla, također možemo iskoristiti to vrijeme za boga. Ako smo u autu, započnimo put kratkom molitvom predanja Gospi od Puta ili sv. Kristoforu ili sv. Nikoli Putniku. Može biti ovako: ˝Draga Majko, sad putujem na posao. Molim Te, zaštiti svojim plaštem mene i sve koji sada putuju da sretno i sigurno stignemo na naše odredište.˝ ili pak ˝Sveti Nikola Putniče, svojim zagovorom prati sve nas koji sad putujemo da sretno stignemo na cilj.˝ ili ˝Sveti Kristofore, zaštitniče putnika, pomozi svima nama koji se sada vozimo da stignemo na vrijeme na naše odredište.˝. Mogućnosti su opet brojne.

14101984_10210549930012600_796863231_n

Zatim, za auto možemo snimiti na CD ili USB poticajne propovijedi ili nagovore od mnogih sjajnih svećenika koje imamo, poput don Josipa Radića, fra Ive Pavića, vlč. Zlatka Suca, don Damira Stojića, fra Smiljana Kožula, vlč. Cirila Ćuša, pokojnog fra Zvjezdana Linića, propovijedi naših biskupa ili župnika i mnogih drugih ukoliko ih imamo snimljene. Možemo također i snimiti krunice ili razne druge molitve i slušati ih i moliti dok putujemo, ali naravno, paziti pritom na vožnju. Također, ono što je jako bitno, je da ako nemamo ili ne možemo slušati molitve ili nagovore, barem ubacimo CD sa duhovnom glazbom, koja nas približava Bogu. Isto tako možemo činiti i za povratak kući.

AKO HODAMO ILI SE VOZIMO JAVNIM PRIJEVOZOM DO POSLA, IZVRSNA JE STVAR NABAVITI MALU DESETKU KRUNICE, KOJA STANE NA JEDAN ILI DVA PRSTA, TE JU MOLITI PUTEM DO POSLA. TAKVE SU DESETICE DOVOLJNO MALENE DA SE MOGU NEPRIMJETNO MOLITI I DA NE SMETAJU NIKOME AKO JE GUŽVA, A JAKO SU PRAKTIČNE. Naravno, kao i svaki drugi nabožni predmet, trebalo bi te desetice čim prije blagosloviti. Još jedna prekrasna primjena tih desetica je za čekanje u redu kod javnih službi ili u trgovinama. Umjesto da gledamo oko sebe i osuđujemo i prosuđujemo ljude koji su oko nas u redu, usredotočimo se na Isusa i molimo za ljude s kojima čekamo i za naše nakane. Ovdje je također bitno reći da se Gospina Krunica može bez problema razlomiti po otajstvima, pa tako možemo izmoliti dva ili tri otajstva ujutro do posla, na pauzi još jedno, pa na povratku još nekoliko.

Dragi srednjoškolci i studenti, ovo je isto jako korisno i vama. Premda ste često umorni i opterećeni, Isus nam kaže: ˝Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.˝. Jamčim vam, ako izmolite koju deseticu krunice na putu do škole ili fakulteta kojom započinjete dan, te njom preporučite taj isti dan, Gospodin će biti uz vas i zaista ćete dan moći proživjeti bolje i njemu na slavu.

AKO SMO KUĆI I NE IDEMO UJUTRO NA POSAO, ZAŠTO NE BI IZMOLILI JEDNU ILI DVIJE DESETICE KRUNICE PRIJE ILI ZA VRIJEME JUTARNJE KAVE? Vremena se za to zaista može naći. Također, prilikom kuhanja ručka ili spremanja možemo itekako moliti. Ako je problem držati deseticu u ruci i moliti, dosta je da kroz cijelo vrijeme kuhanja i spremanja ponavljamo Zdravo Marije, Oče Naše, Slava Ocu, Zdravo Kraljice ili bilo koji drugi streloviti zaziv ili molitvu. Dobro je i pustiti duhovnu glazbu ili duhovne nagovore ako čovjeku tako paše i ako može.

14081060_10210549930572614_1240672679_n

Također, ako nam na kavu ili razgovor dođe prijatelj ili prijateljica, obavezno ih preporučimo Duhu Svetom, bilo već na vratima kad dođu, bilo kad se najave. Jamčim Vam, takav razgovor neće biti bez Božjeg ploda. KAD VAM DJECA IDU U ŠKOLU ILI SUPRUŽNIK NA POSAO, POMOLITE SE ZA NJIH ČIM IZAĐU, PREPORUČITE IH GOSPODINU DA IH ON ČUVA. Može biti ovako: ˝Dragi Bože, molim Te za mog muža/ženu koji je sad otišao na posao. Daj da mu ovaj dan prođe u ljubavi i radosti koju samo Ti daješ. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.˝ ili ˝Gospo, Majko naša, zakrili svojim plaštem mog muža/moju ženu. Očuvaj ga od svih zala ovaj dan i daj da se vrati radostan kući.˝. Za djecu pak možemo moliti: ˝Dragi Bože, hvala ti na daru moje djece. Daj da ona u školi nauče samo ono što je po Tvojoj Volji te da se iz škole vrate sigurna.˝ ili ˝Draga Gospo, ti si nekad čuvala malog Isusa. Čuvaj tako i moju djece da ih u školi ili izvan nje ništa ne povrijedi.˝ ili ˝Sveti Josipe, branitelju i hranitelju Kristov, zaštiti moju djecu danas u školi i izvan nje da ostanu radosna i čista.˝. Opet, načina je bezbroj, srce naše će nas već potaknuti kako moliti.

Ako smo na poslu, posebno ako radimo s ljudima kao prodavač/ica, u javnoj upravi, zdravstvu, kao učitelj/ica ili profesor/ica, jako je dobro prije početka rada preporučiti sve one koje ćemo taj dan sresti. Možemo to učiniti ovako: ˝Draga Majko, prikazujem ti i pod tvoj plašt stavljam sve ljude koje ću danas sresti na poslu. Molim te, čuvaj ih i štiti i daj da ih moje ponašanje približi Gospodinu.˝ ili ˝Gospodine, molim Te, blagoslovi sve ljude s kojima ću se danas susresti na poslu i daj da svoj posao obavim dostojno, pravedno i pošteno.˝. MOŽEMO SE, NARAVNO, I DRUGAČIJE PREPORUČITI GOSPODINU, ONAKO KAKO VAM JE NA SRCU. VRLO JE BITNO MOLITI SRCEM I ISKRENO ZAVAPITI BOGU JER TAKVU MOLITVU BOG ČUJE I BOGU JE MILA TAKVA MOLITVA.

Također, kad se odmaramo, nemojmo posegnuti za knjigama koje našu dušu ne izgrađuju ili ju nedaj Bože oskvrnjuju. Razni svjetski ljubavni ili špijunski romani nemaju nikakvu korist za našu dušu. Knjige poput Tajne Lorne Byrne, Harry Pottera, razne knjige o samopomoći ili o pozitivnom mišljenju poput onih od Louise Hay koje se danas nemilice reklamiraju, knjige poput Da Vincijevog Koda ili Anđela i Demona, knjige Paula Coelha, koji je inače brazilski mag i vrač, knjige o vampirima, vukodlacima, anđelima i razgovorima s anđelima poput Neala D. Walscha ili Kolibe i drugih knjiga W. P. Younga spadaju u spektar KNJIGA KOJE NAŠU DUŠU ZAPRAVO TRUJU I UDALJUJU OD BOGA! Gospodar Prstenova, kojeg mnogi katolici hvale kao katoličku knjigu, također nije dobro štivo jer, između ostalog, ne govori čvrsto da je magija loša u bilo kojem obliku. Kako kaže don Josip Radić, kad takvo smeće unosimo u sebe, onda se ne trebamo čuditi da imamo problema s vjerom! Izaberimo duhovnu literaturu ili barem literaturu katoličkog podrijetla za naše čitanje!

ISTA JE STVAR I SA SERIJAMA, KOJE SU VRLO ČESTO PROTIVNE BOŽJEM ZAKONU! U njima se veliča preljub, zajednički život izvan braka, kontracepcija, glavni likovi nemaju duhovni život ili eventualno idu đavlu preko joge, reikija i drugih čudnih praksa. Zapamtimo, nešto je ili nadahnuo Božji duh, ili je đavao tu upetljao, makar malo, svoje prste. Ako čitamo i gledamo što je nadahnuo Bog, naša će vjera rasti i biti postojana. Ako čitamo i gledamo gdje je đavao imao svoje prste, naša će vjera slabiti i na našu će obitelj sići prokletstvo, a ne blagoslov.

Navečer, ako drugi supružnik to ne odbija, treba odvojiti barem neko vrijeme u tišini i zajednički se pomoliti. Za to vrijeme mobiteli i televizija i kompjuter trebaju biti ugašeni, a atmosfera molitvena. Ne mora se odmah moliti Krunica, ako je situacija takva, za početak se može moliti i jedna ili dvije desetice, pa se poslije to postupno povećava. Djeca bi trebala obavezno na tome sudjelovati, čak i ona najmanja, koja možda još i ne znaju moliti, da i na njih siđe blagoslov.

14101752_10210549936252756_1957655960_n

Za kraj bih vas htio potaknuti da, ako ikako možete, odete SVAKI DAN NA SVETU MISU, ili barem poneki put u tjednu, a da nedjeljnu misu ne propuštate nikada. SVETA MISA JE NAJJAČA MOLITVA I NI MILIJUN KRUNICA TAMAN DA IH JE NAJVEĆI SVETAC SVIM SVOJIM SRCEM IZMOLIO SVETOJ MISI NIJE NI DO KOLJENA. Najveće je to blago na Zemlji, a Padre Pio je tvrdio da kad bi ljudi znali koliko je misa blago, trebali bi u svakoj Crkvi angažirati zaštitare da čuvaju taj prostor. Propuštanje nedjeljne Svete Mise je najveća kazna koju sebi možemo nanijeti, te je također i TEŠKI GRIJEH, što znači da se ne smijemo pričestiti prije nego se ispovjedimo ako smo svojevoljno propustili nedjeljnu Svetu Misu, a ako umremo u tom grijehu nepokajani, idemo u pakao. Također, da me netko ne bi krivo shvatio, Krunicu se treba moliti što više i što češće,  ona je tako prekrasna i divna i ponizna molitva. Gospa je u Fatimi rekla da se svaki, ali baš svaki problem u svijetu može riješiti molitvom Krunice. Kolika je tek onda važnost i snaga jedne Svete Mise! Zaklinjem Vas još jednom, ne propuštajte Svetu Misu i idite na nju što češće, jer je vrijedna SVAKE ŽRTVE! Ukoliko možemo, ustanimo se pola sata ili 45 minuta ranije i iskoristimo ih da odemo na jutarnju Svetu Misu. To je najbolje iskorišteno vrijeme cijelog dana, a isto vrijedi i za večernju Svetu Misu ako nam više odgovara.

Draga braćo i sestre, nije ovo ni tako lako. Bit će uspona i padova, nećemo uvijek moći sve izmoliti, nećemo se uvijek ni sjetiti mnogih stvari, ali treba ići hrabro i ustrajno naprijed! TAKOĐER, AKO U NAŠOJ OBITELJI IMA ONIH KOJI NE ŽELE MOLITI, TREBAMO IM MI POKAZATI PRIMJER TE VAPITI GOSPODINU U MOLITVI, PRIKAZIVATI IH NA MISI, ŽRTVOVATI SE ZA NJIH I POSTITI TE ĆE TAKO DOĆI I PLODOVI. GOSPODIN ĆE TO OBILNO BLAGOSLOVITI I NAGRADITI.

 

Blaženi Alojzije Stepinac, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sv. Nikola Taveliću, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sv. Nikola Putniče, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Dominiče, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sv. Ignacije Lojolski, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Ivane Pavle II. , u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Padre Pio, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Franjo, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Ivane Bosco, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveti Kristofore, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveta Faustino Kowalska, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Sveta Gemma Galgani, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Blaženi Ivane Merz, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Blažena Anna Katarina Emmerich, u ime Božje Ljubavi, moli za nas!

Marijo, Pomoćnice kršćana i Kraljice mira, moli za nas!

ISUSE, UZDAMO SE U TEBE!

 

Autor: Brat Ivan

Prilikom preuzimanja tekstova potrebno je linkom potpisati naš portal http://rastimo-u-vjeri.com/ kao izvor.
Hvala na razumijevanju i Bog Vas blagoslovio.

5,543 total views, 4 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: