Laki grijeh – siguran put prema mlakosti duše

KORIZMENA MEDITACIJA

Za dušu koja doista želi doći Bogu, bitno je prepoznati laki grijeh i nazvati ga pravim imenom, bez isprika, bez umanjivanja njegove važnosti

“Mnogi pobožni ljudi”, kaže jedan suvremeni duhovni autor, “nevjerni su gotovo neprestano u ‘malim’ stvarima; nestrpljivi su, s premalo ljubavi u svojim stavovima i riječima, prijetvorni u razgovoru i u držanju, tromi i bezvoljni u životu pobožnosti; ne mogu se kontrolirati, nepromišljeno govore i omalovažavaju svoje bližnje.

Oni su svjesni svojih slabosti i mana, možda ih čak i kazuju na ispovijedi, ali ne kaju se ozbiljno zbog njih, niti se trude izbjegavati ih. Oni ne shvaćaju da je svaka od ovih nesavršenosti poput olovnog utega koji ih vuče prema dolje, ne primjećuju kako počinju razmišljati na isključivo ljudski način i djelovati samo iz ljudskih motiva, ili se jednostavno opiru nadahnućima milosti zlorabeći je. Duša tako gubi svoju ljepotu i Bog se sve više udaljava od nje. Malo-pomalo, duša gubi svoje dodirne točke s Bogom: u njemu više ne vidi ljubljenoga Oca kojem bi se trebala u potpunosti predati sinovskom nježnosti; nešto se ispriječilo između njih.” To je put prema mlakosti duše.

Kako bismo se odlučno suočili s borbom protiv lakoga grijeha, potrebno ga je prepoznati kao grijeh, kao vrijeđanje Boga, uvrjedu koja ometa sjedinjenje s njim. Treba ga nazvati pravim imenom, bez isprika, bez umanjivanja njegove važnosti za dušu koja doista želi doći Bogu. Poticaji bijesa, zavisti ili sjetilnosti koje odmah ne odbacimo; želja da budemo u središtu pažnje; briga samo za sebe, za vlastite stvari i interese, gubeći zanimanje za druge; rutinski obavljene pobožnosti s malo pažnje i ljubavi; nepromišljeno i nemilosrdno prosuđivanje drugih… Sve su to grijesi, a ne samo pogrješke i nesavršenosti.

Zamolimo Duha Svetoga za pomoć, da bismo iskreno prepoznali vlastite slabosti i grijehe te imali osjetljivu savjest koja traži oprost i ne opravdava svoj grijeh. “Tko ima zdravo osjetilo mirisa duše”, govorio je sveti Augustin, “osjetit će kako grijesi smrde.”

 

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

1,757 total views, 6 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: