Intervju s velikim imamom Al-Azhara, Ahmedom Al-Tayyibom

REUTERS1450257_Articolo

Nakon jučerašnje audijencije s papom Franjom u Apostolskoj palači, veliki imam Al-Azhara, Ahmad Al-Tayyib dao je ekskluzivan intervju za vatikanske medije. „U ime blagog i milosrdnog Boga, na početku bih želio zahvaliti Njegovoj Svetosti… papi Franji, što me je primio s mojom delegacijom iz Al-Azhara i za lijep prihvat te toplu naklonost koju mi je pružio“ – rekao je Veliki imam, ističući da je pohod Vatikanu inicijativa kojom se želi „nastaviti naše sveto poslanje, a to je poslanje religija da ‘posvuda čovjeka učine radosnim“.

Veliki je imam napomenuo da se ovim pohodom nastavlja međureligijski dijalog Al-Azhara i Vatikana, koji je zbog posebnih okolnosti bio prekinut. Izrazio je nadu da će put dijaloga „biti bolji nego prije“ te je kazao da je sretan što je on prvi „šeik Al-Azhara koji je posjetio Vatikan“.

‘Papa Franjo je čovjek mira, a kršćanstvo religija ljubavi’

Prvi, „vrlo snažan“ dojam Velikoga imama o papi Franji jest da se radi o „čovjeku mira, koji slijedi nauk kršćanstva, koja je religija ljubavi i mira“. „Prateći Njegovu Svetost, vidjeli smo čovjeka koji poštuje druge religije te ima obzira za njihove sljedbenike“. Papu je osim toga nazvao „čovjekom koji je posvetio svoj život služenju siromašnima i bijednima i koji se brine za osobe općenito; on je čovjek askeze, odrekao se prolaznih zadovoljstava svjetovnoga života“. Sve to – kazao je – „kvalitete su koje s njim dijelimo i zbog toga smo osjetili želju susresti tog čovjeka, kako bismo zajedno radili za čovječanstvo“.

Odgovornost visokih vjerskih autoriteta

Istaknuo je „velike i teške“ odgovornosti visokih vjerskih autoriteta, jer – kako je objasnio – nijedna moderna filozofija ni ideologija koja je odvela čovječanstvo od religije i neba, nije uspjela učiniti čovjeka sretnim ni udaljiti ga od ratova i prolijevanja krvi.

Veliki je imam izrazio uvjerenje kako je došao trenutak da religijski predstavnici na „snažan i konkretan način“ čovječanstvu pruže „novo usmjerenje prema milosrđu i miru“, kako bi se „izbjegle velike krize koje sada proživljavamo“. „Čovjek bez religije predstavlja opasnost za svojeg bližnjeg“ – rekao je Al-Tayyib, dodajući kako vjeruje da je čovjek u 21. stoljeću počeo gledati u nutrinu i tražiti mudre smjernice koje bi ga vodile na ispravnome putu.

‘Ekstremisti krivo shvaćaju islamske tektove’

Veliki se imam također osvrnuo na rad sveučilišta Al-Azhar u „pojašnjavanju muslimanskih pojmova koje“ – kako je istaknuo – „iskrivljuju oni koji koriste nasilje i terorizam, kao i oružani pokreti koji se prave da rade za mir.“ Rekao je kako su „identificirali ta pogrešna poimanja“ te se trude studentima prenijeti „ispravne koncepte, od kojih su ekstremisti i teroristi zastranili“.

Istaknuo je da su na svjetskoj razini utemeljili „promatračnicu“ na osam jezika, koja prati „otrovne ekstremističke materijale i ideje koje zavode mladost“ te da takve materijale ispravljaju. Putem „Kuće egipatske obitelji“, koja ujedinjuje muslimane i vjernike svih kršćanskih konfesija u Egiptu, pokušavaju pak odgovoriti na one koji siju sukobe i podjele među kršćanima i sljedbenicima islama.

Osim toga – napomenuo je – na Al-Azharu imaju dvomjesečne programe za europske imame, na kojima formiraju za dijalog, razotkrivaju pogrešne ideje i govore o integraciji muslimana u europska društva „kako bi mogli biti resurs za sigurnost, bogatstvo i snagu tih zemalja“.

Apel za okončanje terorizma

Osvrnuvši se na stanje na Bliskome istoku, Veliki je imam napomenuo kako za tamošnje sukobe „nema nikakvog logičnog uzroka“. Uputio je apel da se čitav svijet ujedini i okonča terorizam. Ako se zanemari problem terorizma, cijenu će plaćati i Istok i Zapad, kao što se već moglo vidjeti – naglasio je Al-Tayyb.

„Stoga je ovo moj apel svijetu i slobodnim ljudima svijeta: hitno se složite i intervenirajte kako bi se okončale rijeke krvi.“ „Da, terorizam postoji, ali islam nema ništa s tim terorizmom, i to vrijedi za muslimanske učenjake te za kršćane i muslimane na Istoku. Oni koji ubijaju muslimane i kršćane pogrešno su razumjeli tekstove islama kako bi ih instrumentalizirali ili pak iz nemara“ – ustvrdio je Veliki imam.

Islam i kršćanstvo nemaju ništa s onima koji ubijaju’

Podsjetio je na prošlogodišnji skup sunitskih i šijitskih učenjaka na Al-Azharu – na kojem su sudjelovali i kršćani te jedan predstavnik jezida –, i na tada objavljenu deklaraciju u kojoj se tvrdi da „islam i kršćanstvo nemaju ništa s onima koji ubijaju“ i koja je zatražila od Zapada da „ne miješa s muslimanima te devijantne skupine koje su u zabludi“. Veliki je imam dodao kako se u toj deklaraciji također „odbacuje prisilno raseljavanje, robovlasništvo te prodavanje i kupovanje žena u ime islama.“

„Želio bih reći da to pitanje ne treba predstavljati kao progon kršćana na Istoku; naprotiv, više je muslimanskih žrtava nego kršćanskih i svi zajedno proživljavamo te katastrofe“ – rekao je, napominjući da se „ne mogu kriviti religije za devijacije nekih njihovih sljedbenika, zato što u svakoj religiji postoji devijantna frakcija koja je podigla barjak religije ne bi li u njezino ime ubijala“.

Na koncu je Veliki imam još jednom izrazio „živu zahvalnost, cijenjenje te nadu“ da će „kršćani i muslimani raditi zajedno, Al-Azhar i Vatikan“, kako bi pomogli spasiti sve ljude – „neovisno o njihovoj religiji i vjeroispovijest“ – od „kriza razornih ratova, siromaštva, neznanja i bolesti.“

Izvor: RV

860 total views, 2 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*