Excalibur” je autentičan! No kako je nastao?

križ

Da: mač svetog Galgana ukopan je u stijenu i čuva se u kapeli Mintesipi u Chiusdinu.

Život svetog Galgana opisao  je talijanski akademik Mario Moiraghi, načinivši povijesno-literarnu studiju . U svojoj knjizi “L’ enigma di san Galgano”, iznio je otkriće kako je legenda o kralju Arturu o maču u kamenu nadahnuta ovom toskanskom stijenom. Sveti Galgano rodio se oko 1148., a umro 1181. godine – mnogo prije “Merlina” .

Dubinskom radarskom analizom otkriveno je kako je ispod mača šupljina (2m x x1m) koja je služila kao mjesto ukopa i u kojoj je vjerojatno kraljevo tijelo.

“Mač koji je ukopan u stijenu postaje križ; to je pravi simbol kršćanskog života – pretvaranje nasilja u ljubav”, kaže profesor Moiraghi.

Galgano, sin nepismenog feudalca, bio je poznat po svojoj aroganciji, sebičnosti i traženju nevolja sve dok nije susreo sv. Mihaela koji ga je pozvao na promjenu života.

Ne dvoumeći se, Galgano je odlučio postati pustinjak. Dok se penjao na brdo na kojemu se želio posvetiti kontemplaciji, glas mu je rekao kako mora ukoliniti sve tragove razuzdanosti, na što je svetac odgovorio kako bi bilo lakše zariti mač u stijenu nego to učiniti.

Kad je to pokušao i dokazati, na njegovo iznenađenje mač je s lakoćom probio stijenu. Ugledavši to, Galgano je pao na koljena i čitav život kao pustinjak proveo u molitvi. Četiri godine nakon smrti proglašen je svetim, a na mjestu mača u kamenu 1189. godine podignuta je kapela “Rotonda della Spada”.

Izvor: http://aleteia.org/2016/05/01/the-real-sword-in-the-stone-is-in-a-church-in-italy/?utm_medium=aleteia_en&utm_source=Twitter&utm_campaign=english_page&utm_term=Autofeed#link_time=1462097715

 

747 total views, 4 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*