DUHOVNA MISAO 17. XII. 2016. HRVATSKI RADIO – 120. obljetnica rođenja bl. Ivana Merza

Govori vam pater Božidar Nagy, isusovac.

Nalazimo se u Adventu kada nam liturgija Katoličke crkve osim proroka Izaije često spominje i sv. Ivana Krstitelja, posljednjeg starozavjetnog proroka koji je pripremao svoje suvremenike za Isusov javni nastup, njegovu konačnu objavu i početak njegova spasenjskog djelovanja.

Tijekom povijesti Crkve, nakon što je Isus izvršio svoje poslanje, bilo je puno velikih Božjih ljudi koje je Bog podizao i slao da poput Ivana Krstitelja naviještaju blizinu spasenja, pozivaju na obraćenje i pripremaju srca suvremenika za susret s Isusom Kristom. Jedan od takvih bio je i blaženi Ivan Merz koji je rođen u Banjoj Luci na jučerašnji dan 16. prosinca 1896. g. prije 120. godina. Na krštenju su mu roditelji dali ime Ivan, i to upravo po sv. Ivanu Krstitelju. Sigurno nisu niti slutili da će jednoga dana taj mali Ivan preuzeti mnoge uloge svoga nebeskog zaštitnika Ivana Krstitelja i da će poput njega i on tolike ljude, mlade i odrasle privoditi bliže Bogu. Stoga su ga nakon njegove smrti i javno  nazivali „prorokom Božjim“ i pod tim imenom objavljivali komemorativne članke o njemu. Blaženi Ivan Merz rođen je desetak dana prije Isusova blagdana rođenja čije svjetlo obasjava na neki način i njegovo rođenje. Papa Ivan Pavao II. u svome govoru na dan njegove Beatifikacije 22. lipnja 2003. godine u njegovu rodnom gradu Banjoj Luci izrekao je to ovim riječima:

»Kristovo svjetlo blista u Ivanu Merzu. Bio je vjernik svjetovnjak uzoran i hrabar, čovjek kulture i osjetljiv za liturgiju, uronjen u nadnaravno i djelatno zauzet u širenju kraljevstva Božjega. Njega vam želim dati kao svjedoka Kristova i zaštitnika, ali istodobno i suputnika na putu u vašoj povijesti. On će od danas biti uzor mladeži, primjer vjernicima svjetovnjacima.« – riječi su to sv. Pape Ivana Pavla II.   Neka nam Blaženi Ivan Merz koji je rođen na jučerašnji dan prije 120 godina, pomogne da se što bolje pripremimo  za blagdan rođenja našega spasitelja Isusa Krista kojemu je on posvetio sav svoj mladi život te je na kraju života mogao reći zajedno sa sv. Pavlom i ove riječi koje mu danas stoje uklesane na njegovu grobu: „Život mi je bio Krist a smrt dobitak. Očekujem milosrđe Gospodinovo i vječno posjedovanje Presvetog Srca Isusova.“

 

Duhovna misao – bl. Ivan Merz

Duhovna misao je petminutna emisija u kojoj autorskim tekstovima sudjeluje više suradnika; pisaca, propovjednika, predstavnika različitih vjerskih zajednica. Emisija se emitira svakoga dana u 06.05 i 19.20.

 

ovdje možete pošlusati emisiju: 

 

Autor teksta: pater Božidar Nagy, isusovac.

Poštovani posjetitelji na ovom linku možete poslušati i ostale emisije koje ste prepustili: Ovdje

 

 

Napomena:

Prilikom preuzimanja tekstova potrebno je linkom potpisati naš portal http://rastimo-u-vjeri.com/ kao izvor.
Hvala na razumijevanju i Bog Vas blagoslovio.

 

945 total views, 4 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: