Druga nedjelja došašća – pali se druga svijeća na adventskom vijencu

Druga nedjelja adventa ili došašća druga je ‘stepenica’ preko koje se približujemo u božićni hram.

U prvoj nedjelji čuli smo glas koji nam je najavio dolazak Gospodinov, a danas slušamo novi glas koji nas potiče na pripremu na taj dolazak. Priprava naših duša jest drugi čin adventa, drugi korak prema malome Isusu. Pri dolasku Velikog Kralja nek se očiste srca ljudska i tako dostojni pođu njemu u susret. Zato u današnjoj svetoj misi čujemo drugog glasnika koji kliče: “Pripravi se Jeruzaleme!” (Jer 6,8; Iz 51,17). A svećenik u pristupnoj molitvi na sv. misi moli: “Potakni, Gospodine, naša srca da pripravimo putove Jedinorođenome Sinu Tvome, da Ti po Njegovu došašću budemo dostojni služiti očišćenim dušama”.

Mir Božji potrebit je danas svim ljudima jednako kao u vrijeme porođenja Isusova. Zar ne vidimo kako mnogi socijalni sistemi nastoje da uspostave mir, slogu i jedinstvo, ali nema uspjeha jer su daleko od Boga. Mjesto da Ga ljube, oni vode rat protiv Njega. Molimo Božansko Djetešce da gane ove okorjele grešnike koji lutaju u tami. Molimo za njih i ne bojmo se njihove mržnje. Treba da se borimo, ali je pobjeda naša jer je Emanuel – Bog s nama. Ne smijemo klonuti duhom kad je s nama On koji vječno i slavno vlada i pobjeđuje jer je nemoćno zlo: mi smo vječni, s nama je Bog.

Nema radosti i obraćenja bez ljubavi

„Svako stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca“ (Mt.3.10). Pobrini se za plodove duha.

Naš Bog nije mučitelj, već naša beskrajna Ljubav, sama Dobrota. Krenuo si za njim. Ustraj na tom putu spasa..

Kad ti prijatelj najavi svoj dolazak, nečeš pobjeći od kuće, niti ćeš ići na spavanje, već ga spremno i radosno dočekati.

Gospodin se uputio k nama. Čuo si. Najavio ti je prorok Izajija, najavio Ivan Krstitelj. Budi „kod kuće da te nađe“.

Iziđi mu u susret sa svijećom ljubavi u srcu svome. Znaš li kako su prošle mudre, a kako lude djevice?

Počašćen si pozivom, opravdaj to svojim odazivom. Znaš da postoji nutarnja i vanjska priprema. Obavi to kako dolikuje djeci Božjoj.

Odnos nas i Boga je odnos roditelja i djeteta. Nije to odnos između gazde i sluge, između robovlasnika i roba, između feudalca i kmeta. To je odnos ljubavi i povjerenja.

Nije Bog nebeski policajac koji odozgo gleda hvatajući nas u prekršajima. To je iskrivljena slika Boga, karikatura, zato ga ostavljaju. Nisu shvatili što je Bog, zato ga i ne mogu voljeti.

Sjetimo se pouke o izgubljenom sinu. To je naš Bog, koji te voli bez obzira na tvoje nestašluke.

Nema čovjeka koji stojeći kraj mrtva oca ili majke ne lupa sebe u glavu govoreći: Bože moj zašto nisam bio bolji ocu, zašto sam morao tolike brige nanositi majci? Volio ih je, ali ipak osjeća da je mogao biti bolji.

Vjernici smo. Poštujmo Boga. Mogli bi i više. Nema radosti bez ljubavi. Nema obraćenja bez ljubavi. A gdje nema ljubavi nema ni sreće. Da to postignemo potrebno je obraćenje.

3,932 total views, 2 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: