Dođite na festival duhovne glazbe Bonofest 2016.

Jedanaesti festival duhovne glazbe Bonofest s geslom
”Milosrđe Tvoje pjevam” održat će se u Vukovaru od 6. do 8. svibnja.

Plakat 2016 corel 16.cdr

Autor: Laudato/M.R. Photo: Bonofest

Bonofest će započeti festivalskom večeri u franjevačkoj crkvi sv. Filipa i Jakova u 20:30 sati.

Uživo, uz pratnju Bonofestovog benda, predstavit ćemo 18 novih duhovnih skladbi. Skladbe će izvesti sestre Palić, Alan Hržica, Lucija Jakelić i Stjepan Lach, sestre Ramljak, Ivana i Marija Husar, Nina Badrić, Sementa Rajhard, skupina Emanuel, Adrijana Baković, Sliryc 33, VIS Sv. Rok, zbor Izvor, zbor Mihovil, Goran Bošković i zbor Preslavnog Imena Marijinog, fra Marin Karačić, Antonio Tkalec, Dominiks i Željka Marinović.

Za drugi dan ovog festivala predviđen je koncert duhovne glazbe na središnjem vukovarskom trgu u 21 sat koji je dar Bonofestovih izvođača gradu Vukovaru. Festival završava u nedjelju svetom misom u 11 sati.

Ovogodišnji festival organizira se pod pokroviteljstvom Hrvatske franjevačke provincije Ćirila i Metoda, Hrvatskog društva skladatelja ZAMP-a, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Zagreba i Grada Vukovara.

13133174_593873197434259_5461493109173982705_n

Intervju: Alan Hržica o Bonofestu

Ove se godine jedanaesti put za redom održava Bonofest. Festival je to duhovne glazbe koji se održava u dva dijela. U prvom dijelu mladi glazbenici predstavljaju svoj rad na području duhovne glazbe kroz pjesme koje su prošle na natječaju, dok se drugi dio festivalske večeri održava u crkvi Sv. Filipa i Jakova gdje publika biva upoznata s novitetima iz područja duhovne glazbe. Svrha ovog festivala jest poticanje mladih na glazbeno stvaralaštvo i predstavljanje novih duhovnih skladbi. Niz glazbenika svojim znanjem, talentima, predanošću i voljom ulaže u razvoj festivala želeći promovirati duhovnu glazbu kao način slavljenja Boga, ali i približiti ju onima koji misle kako ona nije za njih.

Jedan od aktivnih sudionika Bonofesta jest i Alan Hržica, voditeljmolitvene zajednice Srce Isusovo iz Zagreba.

Alane, hvaljen Isus i Marija! U ime uredništva Mladih katolika, ali i svih koji prate naš rad, zahvaljujem ti jer si pristao na ovaj intervju. Aktivno sudjeluješ u životu Crkve (voditelj si zajednice mladih, okupljate se utorkom na Kamenitim vratima, pjevaš  na različitim duhovnim koncertima, nedavno si održao samostalan koncert duhovne glazbe u Tvornici…) i istovremeno radiš na albumu zabavne glazbe. Takav način života, uz dobru organizaciju vremena, zahtjeva i puno odricanja. Jesi li ikada požalio jer si okrenuo ploču i postao jedan od Kristovih?

tumblr_inline_o6lsjpPQAj1tea262_500

Hvaljen Isus i Marija tebi i svim čitateljima. Da, u žestokom sam ritmu kako kažeš, okupiran raznim projektima, ali pošto su najviše od svega projekti duhovnog karaktera tu ipak nalazim posebnu radost i mir. U akciji sam razvijanja moderne duhovne glazbe uz pomoć svojih kolega i prijatelja koji se također, na svoj način, uspješno zalažu da ta glazba dobije svoje zasluženo mjesto u narodu i medijima. Nikad nisam požalio što se moj život zaokrenuo u drugom smjeru jer sam ovdje pronašao duboki mir i zadovoljstvo.

Što za tebe, kao uspješnog glazbenika, znači pjevanje duhovnih pjesama? Ima li razlike u izvođenju duhovne i zabavne glazbe?  

Za mene je duhovna glazba uzvišena glazba. Ona je često puta nadnaravni događaj i ne može se usporediti s prijašnjim iskustvom kada sam pisao i nastupao u svjetovnoj glazbi. Duhovna glazba ozdravlja čovjeka, oplemenjuje ga i pomiruje s Bogom. To na kraju postaje način života i uvijek drži čovjeka neposredno blizu Božje ljubavi.

Kako si i kada odlučio sudjelovati na Bonofestu?

Marija Husar Rimac me pozvala da nastupim na festivalu i ovo će mi sada biti već treća godina da dolazim. Oduševljen sam gradom Vukovarom i ekipom koja tamo dolazi. Osjeća se duh zajedništva, ljubav, radost i glazbena kvaliteta. Svake godine nas prati vrhunski bend koji svaki pjevač može samo poželjeti tako da je to uvijek za mene i jedno vrhunsko muziciranje. Druženje poslije festivala se ne smije propustiti jer tu svaki put padne spontana pjesma, a fra. Ivica i domaćini se uvijek potrude da nikom ništa ne fali. Duhovni vikend za poželjeti…

Kao što je rečeno u uvodu, ove se godine održava 11. Bonofest. Ipak, ovogodišnji donosi neke novine. Možeš li nam reći nešto o njima?

Svake se godine prijavljuje sve više izvođača i ove je godine bio problem jer je bilo puno  kvalitetnih pjevača i pjesama koji su poslali prijave da svi jednostavno nisu  stali u program te jedne večeri Bonofesta. To je dobar pokazatelj kako ova ekipa na čelu s fra. Ivicom i sestrama Husar zna što radi i ne bih se čudio da festival uskoro ima dvije večeri. Prošle smo godine uveli i koncert na glavnom vukovarskom Trgu i bilo je fantastično! Ove ćemo godine imati još nekih noviteta, ali dopustite da vas iznenadimo. Danas sam dobio naputak da moramo to napraviti kao iznenađenje.

Zašto ste odlučili koncert imati baš na glavnom trgu?

Na ulice smo odlučili izaći jer je to sukladno novoj evangelizaciji na koju poziva papa Franjo, a kako molitvena zajednica Srce Isusovo djeluje već 4 godine, želimo pokazati da smo hrabri u ljubavi prema Isusu Kristu i da se ne sramimo to svima pokazati.

Najavljeni su dolasci podružnica zajednice Srce Isusovo, a vjerujemo kako će i lokalne udruge i zajednice mladih (i onih koji se tako osjećaju) prepoznati ovu ideju. Što bi poručio njima i onima koji dvoume doći ili ne?

Poručio bih svima da dođu i osjete zajedništvo i da uživaju u pjesmama koje ćemo prvi puta čuti a sigurno još dugo vremena poslije pjevati. Dolazi puno autobusa iz svih krajeva Hrvatske i bit će prilike za nova upoznavanja, a tko zna možda i za neke nove ljubavi.

Mi idemo, a ti?

Intervjuirala: Marija / mladikatolici.net

1,687 total views, 0 views today

(Visited 242 times, 1 visits today)
Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*