‘Božićno drvo i jaslice predstavljaju poruku nade i ljubavi’

Jaslice i božićno drvo tvore poruku nade i ljubavi, pomažu stvoriti prikladnu božićnu atmosferu kako bi se s vjerom živjelo otajstvo rođenja Otkupitelja, koji je na svijet došao u jednostavnosti i poniznosti – kazao je papa Franjo donatorima božićnog drveta i jaslica.

Stablo visoko 25 metara doniralo je šumarsko društvo Lagorai, dok su jaslice darovali biskupi i Vlada Malte, a postavljeni su na Trg svetoga Petra. Zahvalio je i djeci koja su uz pomoć zaklade „Lene Thun“ ukrasila stabla: obojene kuglice koje su izradili predstavljaju vrijednosti života, ljubavi i mira, koje Kristovo rođenje svake godine iznova predlaže – rekao je Papa.

Jaslice, koje je postavio umjetnik Gozo Manwel Grech, reproducira malteški krajolik i „luzzu“, tipični malteški brod, koji ujedno podsjeća na tužnu i tragičnu stvarnost selilaca, koji na brodicama nastoje doći do Italije. Sveti Otac je pozvao da pogledamo i na ono kroz što je Isus prošao: u Betlehemu nije našao smještaj, već se rodio u špilji, a nedugo po rođenju, sv. Josip njegovu majku Mariju i njega vodi u Egipat da izbjegne Herodovu prijetnju – kazao je Papa.

Izrazio je nadu da će oni koji budu posjetili ove jaslice, otkriti njihovu simboličku vrijednost, a to je poruka bratstva, dijeljenja, prihvaćanja i solidarnosti. I jasle u crkvama, u domovima kao i na mnogim javnim mjestima – nastavio je Sveti Otac – pozivaju nas da u našim životima i društvu napravimo mjesta za Boga, skrivenog na licima tolikih ljudi koji su u nevolji, bijedi i siromaštvu.

Sveti Otac je istaknuo kako je božićno stablo došlo iz šuma Scurelle, u podnožju planinskog masiva Lagorai. Riječ je o predivnom krajoliku, a ljepota tog prizora je poziv na kontemplaciju Stvoritelja i poštivanje prirode, djelo ruku njegovih – smatra papa Franjo. Na kraju svoga govora prisutne pozvao je da se mole za njega te je na njih, njihove obitelji i sugrađane zazvao Božji blagoslov.

 

Autor: Radio Vatikan/

3,375 total views, 4 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: