Arheolozi pronašli Golijatov grad Gat?

gat

 

Biblija opisuje grad u kojem je živio Golijat, div kojeg je porazio David koji je kasnije postao izraelski kralj. Arheolozi su otkrili ulaz tog grada, za koji se vjeruje da je bio dom moćnog filistejskog carstva prije nego što je bilo uništeno u devetom stoljeću prije Krista. Masivna vrata i dio utvrđenog zida su otkriveni u Tel Zafit nacionalnom parku, koji je lociran u jednom palestinskom selu u Izraelu između Aškelona i Jeruzalema, dajući naznake o najvećoj metropoli u regiji biblijskog vremena.

Gat, koji je nekoć bio vrlo utjecajan grad, je uništen 830. godine prije Krista od strane Hazaela, kralja Damaska.Profesor Aren Maeir, arheolog sa Bar-Ilan sveučilišta u Izraelu, koji je vodio iskop vjeruje, da su ti ostaci nekada davno služili kao ulaz u “donji grad Gat”, koji je opisan u Bibliji kao Golijatov dom. Hebrejska Biblija se refrencira na ista vrata, osobito u detaljnoj priči o tome kako je David pobjegao od kralja Šaula kralju Akišu koji je bio kralj Gata. “Mi još uvijek imamo puno čišćenja, definiranja, iskopavanja i mjerenja za napraviti, ali čini se da ima stvarno dobrih šansi smo doista naišli na prilično zapanjujuće otkriće”, rekao je Maeir. ostale stvari koje su otkrivene u tim iskopima uključuju hram, objekt za preradu metala i ostale građevine.Arheolog je dalje objasnio da detalji i arhitektura vrata mogu dati više tragova o drevnim civilizacijama toga vremena. “Pojavljuje se mnoštvo linija megalitskog kamenja, s lijepim kutevima i svojstvima, pa čak i cigle od blata. i dok smo prilično daleko od potpunog razumijevanja ovog arhitektonskog kompleksa on postaje sve više i više impresivan”, objasnio je Maeir. Maeirov tim je pronašao gornju površinu masivnih vrata dok je kopao rovove kako bi locirali utvrde drevnog grada.

Zbog same veličine ostataka zidina, arheolozi će morati provesti ondje nekoliko sezona da bi ih razotkrili. Do sada je tim samo iskopao i učinio vidljivim vrhove površina struktura. Maeir vjeruje da na temelju veličine i oblika kamenja koje je njegov tim iskopao, zidovi biblijskog grada moraju biti poprilično veliki, s obzirom da su nekad bili korišteni kako bi se spriječilo širenje judejskog kraljevstva prema zapadu.

1,094 total views, 3 views today

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: